Back

Ultrasone sensors maken parkeren eenvoudig

Thumbnail

Als u ooit een automatisch inparkeersysteem hebt gebruikt, was de auto waarschijnlijk voorzien van ultrasone ADAS-sensors, die om de wielkasten en op de voor- en achterbumpers zitten.  Dit type sensor wordt ook gebruikt voor de meer gangbare parkeerhulpfunctie, die u tijdens het parkeren vertelt hoe dicht u zich bij andere objecten bevindt.

 

Ultrasone sensors werken met hoogfrequente geluidsgolven die worden teruggekaatst door objecten rond de auto (net als radarsensors, alleen gebruiken die geen geluidsgolven maar elektromagnetische golven). De boordcomputer gebruikt de teruggekaatste golven om direct de afstand tot omringende objecten te berekenen en de bestuurder te waarschuwen voor mogelijke botspunten.

 

Een voordeel van ultrasone sensors is dat ze niet gekalibreerd hoeven te worden. Maar ze zijn ontworpen om heel nauwkeurig in de bumper of carrosserie rond de wielkast gepositioneerd te worden. De meeste autofabrikanten keuren het gebruik van aftermarket- of gereviseerde carrosseriedelen voor reparaties daarom af als ze plaats moeten bieden aan ultrasone sensors.